Piiriottelu sytytti keskisuomalaiset – lavalla nähtiin useita henkilökohtasia ennätyksiä

Aikainen oli herätys keskisuomalaisilla, kun bussi starttasi lauantaina aamu viideltä Valorinteeltä Jyväskylästä. Vanhasen Villen sairastuttua Kari Tarkiainen oli tullut jo kauempaa paikalle ja Äänekoskelta mukaan nousi vielä Konosen perhe nostovälineineen. Näin matkassa oli kuusi naisnostajaa ja kahdeksan miesnostajaa kannustusjoukkoineen. Matka sujui leppoisissa tunnelmissa valtaosan nukkuessa aina Kalajoen Hiihtomajalle saakka, jossa punnitus tapahtui yhdeksän ja kymmenen välillä.

Joukkuekisaaminen on harvinaista painonnostossa, mutta keskisuomalaisten ja pohjalaisten piiriotteluperinne on ollut voimissaan jo vuosikymmeniä. Joukkueiden välisen kisan säännöt lyhyesti: painoluokkien mukaan naisten joukkueessa yhteensä 7 nostajaa, miesten joukkueessa 8 nostajaa, kaksi saa olla samassa painoluokassa mikäli jostain painoluokasta puuttuu nostaja. Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa.

– Voittaja 7 p.
– Kakkonen 5 p.
– Kolmas 4 p.
– Neljäs 3 p.
– Viides 2. p
– Kuudes 1 p

Yhdentoista korvalla kisat aloitti naisten kevyimmässä sarjassa Iita Kononen. Mahatauti oli kaatanut kilpasiskot petiin ja toipilas oli Iitakin viikon kuumeilun jäljiltä. Urheasti Iita tempaisi 22 kiloa ja työnsi 28 kiloa. Yhteistuloksella 51 kiloa Iita voitti sarjansa, saalistaen arvokkaat 7 pistettä joukkuekisassa.

Edellisen kerran piiriottelussa Vihtavuoressa pari vuotta sitten kisannut Leila Hänninen piristi joukkuetta naisten 58:ssa. Leila tempaisi 38 kiloa parantaen ennätystään kolmella kilolla ja työnnössä parannusta tuli peräti 10 kiloa kerralla kun 57 kiloa oli suorilla käsillä. Yhteistulos 95 kiloa toi sarjan kolmannen tilan ja hienot 4 pistettä.

Miia Herranen toi kolmannella sijallaan samat hyvät 4 pistettä sarjasta 69 elämänsä toisissa kisoissaan. Ensimmäiset olivat jäsentenväliset tämän kuun alussa, joissa rautaa nousi 110 kiloa, josta puuttuu vain 10 kiloa 23-vuotisten SM-rajasta.  Rohkea nuori nainen otti kisat tavoitteekseen, osti lisenssin, tempaisi 45 kiloa ja työnsi 68 kiloa, parantaen kannustamaan lähteneen siskon ja koko joukkueen iloksi työntöä kolme kiloa kuten yhteistulostakin, joka nyt siis 113 kiloa.

Seiskavitonen oli keskisuomalaisten hallintaa. Milla Salonen otti ykköstilan ja upeat seitsemän pistettä hienolla kuuden putkella poikaystävän kannustaessa. Milla tempaisi 54 kiloa ja työnsi 69 kiloa. Työntö koheni kahdella kilolla, kuten yhteistuloskin lukemiin 123 kiloa.

Kannustuksessa todella on taikaa, sillä Anni Honkala näytti kuuden putkella vanhemmilleen kuinka nostetaan parantamalla yhteistulostaan peräti 12 kiloa! Tempaukseen hyvää tuli viisi kiloa, nyt 48 kiloa ja työntöön seitsemän, nyt 67. Yhteistulos 115 kiloa toi toisen tilan ja kivat viisi pistettä.

Naisten superissa entinen SM-sarjakoripalloilija Mari Paananen syttyi joukkuekisasta mahataudista huolimatta. Kuuden onnistuneen putki toi 136 kilon yhteistuloksen, viisi kiloa lisää yleisen sarjan SM-kisassa nähtyyn, kun 60 kilon tempaus ja 76 kilon työntö onnistuivat. Sarjan kakkostila toi mukavat viisi pistettä.

Naisten kisa oli vertailukelpoinen siinä mielessä, että mikään joukkueista ei asettanut täyttä seitsemän nostajan joukkuetta, vaan kaikilla oli kuusi nostajaa kisaamassa. Etelä-Pohjanmaa voitti 39 pisteellä, Keski-Suomen naisten joukkue keräsi 32 pistettä jättäen Keski-Pohjanmaan kolmanneksi 27 pisteellä.

Miehissä keskisuomalaisittain pelin avasi Janne Riekkinen seiskaseiskassa. Janne saalisti 194 kilon yhteistuloksella sarjan kolmannen tilan ja hyvät neljä pistettä. Henkilökohtaista plussaa tuli kaksi kiloa, 90 kilon tempausenkasta. Työntö oli 104 kiloa ja alkaa kulkemaan kyykkäämisen myötä, totesi Janne.

Jani Seniläkin sarjassa 85 kiloa syttyi joukkuekisassa tekemällä 217 kilon tuloksen, josta tempaus 95 ja työntö 122 kiloa. Miehen viime toukokuussa tekemä yhteistulos parani seitsemän kiloa, tempaus viisi ja työntö kaksi ja sinclairitkin paranivat kun elopaino oli rapiat pari kiloa vähemmän. Janille sarjasta kolmas tila ja hienosti ansaitut neljä pistettä.                  Ville Vanhasen sairastuttua varamiehenä mukaan lähtenyt Kari Tarkiainen nosti upeasti 176 kilon yhteistuloksen napaten kaksi pistettä viidennellä sijallaan. Kari kertoi tempaisseensa ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen yli 80 kiloa, nyt 81 kiloa. Kyllä se joukkue sytyttää 65 vuotta syksyllä täyttävän veteraaninkin! Työnnössä nousi 95 kiloa ja todella lähellä oli 100 kiloakin, ihan jo saksissa ja loppuasentoa vailla, mutta mokoma lava oli liukas, kun hartsia ei ollut – spagaati oli enemmän kuin lähellä takajalan lipsahdettua harmillisesti.

Mainiota tuloskuntoa esitti myös Ilpo Viitala ysinelosissa. Romua kertyi 237 kiloa, tempauksen ollessa 106 ja työnnön 131 kiloa. Myös 136 kiloa oli hyvä nosto, vaikka kaksi tuomaria eivät siitä tykänneetkään. Mies oli kuitenkin tyytyväinen kisan jälkeen, aiheesta, sillä nostot olivat sähäköitä. Sarjan kakkostila toi arvokkaat viisi pistettä ja pottia täydensi kivasti Jukka Kivimäki kolmossijalla ja neljällä pisteellä tempaisemalla 96 kiloa ja työntämällä 120 kiloa. Lisääkin on luvassa, sillä Jukka aloittaa reeneissä kunnon kyykkykuurin.

Sarjassa 105 kiloa Matti Kahilainen sai lomaa armeijan harmaista ja nosti kelvollisesti, vaikka yleisurheilukisojen myötä nostoreenit olivat vähälle jääneetkin. Sarjan kolmostila ja tarpeelliset neljä pistetä tulivat 205 kilon yhteistuloksella, josta tempaus 90 ja työntö 115 kiloa.

Superi oli Keski-Suomen miesten näytöstä – ja kyllä kelpasi katsoa! Tomi Nissinen osoitti kokeneena Kalevan Kisaajana, miten nosto kulkee hyvänä päivänä. Ykköstila ja täysi seitsemän pisteen pistepotti tuli 260 kilon yhteistuloksella, joka sivuaa miehen yhteistulosennätystä. Vaikka 104 tempaustulos jäi hieman kaivelemaan miehen mieltä, iloa toi 153 kilon työntöennätys, joka koheni kolmella aiempaan verrattuna. Sopiva herkkyys löytyi, kun ensin Tomi oli kaksi viikkoa kipeänä ja sitten pystyi reenaamaan kaksi viikkoa.                   Janne Räisänen nosti komealla tekniikalla kuuden putken hämmästellen itsekin kuinka kisanostot kulkivat. Tempauksen 110 ja työnnön 135 kiloa tekivät 245 kilon yhteistuloksen, joilla sarjan kakkostila ja mukavat viisi pistettä. Jälkeenpäin miehet pohtivat yhdessä, mistä moinen tuloskunto: perisuomalainen selitys löytyi – saunasta. Senilän Jani pudotti painoa saunassa ennen punnitusta ja lämmössä viihtyivät myös Tomi ja Janne.

Suomen maajoukkuenostajista Jani Heikkinen ja Miika Antti-Roiko nostivat kotilavallaan hyvällä tulostasolla valmistautuen näin Norjan Fordessa 8.-16.4.2016 kisattaviin EM-kisoihin ja varmistaen Keski-Pohjanmaan miesten joukkueen piiriotteluvoiton 46 pisteellä. Keski-Suomen miehet olivat toisia 35 pisteellä jättäen niukasti Etelä-Pohjanmaan kolmanneksi 32 pisteellä. Sekä Keski-Pohjamaan että Keski-Suomen joukkueissa nosti kahdeksan miestä, Etelä-Pohjanmaalla kuusi.

Jyrki Konosen, Jani Senilän, Leila Hännisen sekä Milla Salosen huolto toimi loistavasti ja joukkueenjohtaja Pentti Noronen piti homman kasassa alusta loppuun. Keski-Suomen kunniakas kakkosputki jatkui – tämä “hopea” tuntui voitetulta! Lämmin kiitos koko team Keski-Suomelle! <3 <3 <3